Noem zijn werk hedendaags, klassiek, realistisch, figuratief of traditioneel – die termen doen er eigenlijk niet zo toe; het gaat erom wat de beschouwer ziet, wat die ervan vindt en hoe hij of zij het schilderij beoordeelt, het gaat om wat het werk op zich doet.

Ik herinner mij goed, toen ik als kind uit de box mocht en rechtop begon te staan en te lopen, dat ik bijna direct met krijt op een groot bord begon te tekenen. Gezichten, profielen – tekenen, vegen, opnieuw tekenen, verbeteren, een ander gezicht, wegpoetsen, veranderen, kijken, kijken, kijken... daarna het volgende gezicht enzovoort.

Riebo Rietema heeft zich doorheen de jaren ontwikkeld tot een professioneel kunstschilder. Hij is autodidact. Hij schildert onder andere stillevens, portretten, landschappen en stadsgezichten. Riebo schildert naar het leven, naar de werkelijkheid, en maakt geen gebruik van foto’s, camera of computer (al heeft hij dat in het verleden wel gedaan).

Na aanvankelijk abstract te hebben gewerkt - met acrylverf, water oplosbare pastelkrijt en soft pastel, grafiet, krijt en houtskool -, is hij stilaan realistisch gaan schilderen, met olieverf als 'instrument'.

Sinds eind 2019 is hij (opnieuw) abstract gaan schilderen.

Een eerste korte film, genaamd Verbeeld, verscheen in het najaar van 2019 en biedt een blik in het dagelijkse leven van de kunstenaar.

Riebo Rietema werkt in 's-Hertogenbosch.